Wat is G500?

G500 is een groep van inmiddels meer dan 1000 jonge Nederlanders die vinden dat het tijd is om de politiek te verjongen en op tien belangrijke punten noodzakelijke hervormingen door te voeren. Zij zijn, via G500, lid geworden van de VVD, het CDA en de PvdA, om zich hard te maken voor een tienpuntenplan dat vernieuwing, hervormingen en idealen naar het centrum van de macht moet brengen. Die tien punten gaan we, als volwaardige leden van de drie partijen, op de agenda proberen te krijgen tijdens de partij-congressen. We streven ernaar een hervormingsgezinde en toekomstgerichte meerderheid in het parlement te creëren.

Waarom is G500 nodig?

G500 constateert dat hervormingen uitblijven en de rekening doorgeschoven wordt naar de jongeren, zowel financieel als in kwaliteit van de publieke voorzieningen. G500 constateert ook dat de macht in Nederland aan het vergrijzen is en uit een relatief klein aantal personen bestaat. Jongeren delen niet in die macht. De rekening die bij onze generatie wordt neergelegd in combinatie met het vergrijzen van de macht maakt dat wij G500 als generationele beweging willen opzetten. Congressen van politieke partijen nemen besluiten over de politieke standpunten van de partij, het politiek leiderschap en controleren de partijen. Aan een gemiddeld congres nemen zo’n 750 tot 1250 leden deel. Met de G500 moet het daarom mogelijk zijn meerderheden te forceren.

We richten geen partij op, dat zou alleen maar verdere versplintering inhouden en betekenen dat jongeren buiten de macht blijven staan. Door de verbinding aan te gaan met de vergrijsde macht en deze van binnenuit te veranderen kan een kleine groep de agenda’s van de politieke partijen veranderen.

Hoe gaat G500 dit bereiken?

G500 heeft een aantal heldere uitgangspunten. Ten eerste: wij worden enkel lid van de partijen om onze idealen om te zetten in standpunten van de centrumpartijen. Ten tweede: we zijn niet uit op functies, baantjes of anderszins. Ten derde: zodra de plannen gerealiseerd zijn kan de G500 zichzelf opheffen. Ten vierde: G500 laat zich niet kapen door partijpolitieke campagnes. Wij zullen dan ook scherp zijn op de leden die zich aan G500 verbinden. Ten vijfde: G500 probeert waar mogelijk samen te werken met leden binnen de partijen die ook voor hervormingen zijn; het resultaat is wat telt.

Wanneer gaat dit gebeuren?

De maanden april en mei stonden in het teken van het bij elkaar brengen van de G500. Dat geeft ons de tijd ons te organiseren, mensen lid te maken en de periode dat een lid niet mag stemmen in het begin te overbruggen. Zodra er congressen plaatsvinden is G500 er dan ook helemaal klaar voor. Dit zal waarschijnlijk net voor of na de zomer plaatsvinden.

Kan dit eigenlijk wel?

Ja, G500 heeft scherp gekeken naar de statuten van de partijen, de wet en de reglementen. Enkel wanneer je een vertegenwoordigende functie bekleedt binnen een politieke partij is het niet mogelijk deel te nemen aan G500.

Wat kost het om me aan te sluiten bij G500?

Lid worden van de VVD, het CDA en de PvdA via G500 is erg gemakkelijk. Vul bij ‘Doe mee!’ je gegevens in en ga akkoord met de machtiging. G500 draagt dan zorg voor de administratie en maakt je lid. Voor jongeren tot 27 jaar zijn de kosten het eerste jaar 49 euro. Jongeren tussen de 27 en 35 betalen een hoger tarief, afhankelijk van je precieze leeftijd. Vul de gegevens in en wij mailen je de lidmaatschapstarieven. Als je hiermee akkoord gaat maken we je vervolgens lid. De 49 euro wordt enkel gebruikt om je in te schrijven bij de drie partijen. De organisatiekosten van G500 worden betaald uit donaties.

NB: Voorlopig zetten we de congresstrategie waarbij we massaal naar congressen gaan in de ijskast. Als jij je thuis voelt bij een partij of meerdere partijen, blijf uiteraard gerust lid! Daarnaast zullen er nog steeds G500 deelnemers naar de congressen gaan. Het is echter niet meer noodzakelijk voor je deelnemerschap, om lid te blijven van de politieke partijen.

 • Pingback: G500 wil middenpartijen van binnenuit hervormen. Waarom? « George Knight

 • Pingback: De G500: een sympathiek onwerkbaar initiatief | Sargasso

 • Pingback: Mijn generatie bestaat niet - MadebyJoca

 • Pingback: Sywert van Lieden slopen « Het Zuur

 • Pingback: Aftrap verkiezingscampagne 12.09.2012 – G500 « Debat in de Digitale Hofstad

 • Pingback: Nieuwe beweging G500 — Trendslator

 • Pingback: G500: Redding van een generatie, of apolitieke parasiet? | Vrij-Zinnig.nl

 • Pingback: qeerxsqzb

 • Daniel Van Den Engel

  DWDD=RTL Boulevard light ;)

 • Thomas

  Ik vind het opvallend dat G500 zo open is dat over haar intenties, en dat ze desondanks zoveel leden weet te krijgen. Het gaat immers enkel om het verkrijgen van de macht door een aantal politieke partijen te kapen, of zoals hier verwoord, door een meerderheid te forceren. Punt vier in de derde alinea is dan ook erg ironisch.

  Dit is niet meer dan een lobbygroep die niet alleen erg ligt te zeuren, maar gewoon meteen de macht grijpt. Zou je je kunnen voorstellen als er 1000 bejaarden waren die dit deden om maar eventjes de AOW zouden verdubbelen, of als er 1000 vissers waren die dit deden om maar eventjes het leegvissen van de oceanen toe te laten, of of … ? Vul het zelf maar in hoor, alle voorbeelden zijn absurd. Inclusief dit.
  Als jullie maar weten dat jullie niet namens álle jongeren spreken. Niet alleen ikzelf, maar ook veel kennissen van mij zijn namelijk voor een democratie. Eentje waarin ieders stem evenveel waard is, en niet eentje waarin de één of andere beweging drie grote partijen naar haar hand zet.
  Ook al ben ik het best eens met enkele punten die jullie noemen, voor deze methode heb ik geen goed woord over. “Het resultaat telt.” Kom nou.
  En nee, om maar eens een tegenwerping te ondervangen, deze beweging is er níet voor bedoeld om enkel de discussie op gang te brengen. In dat geval was stemrecht binnen de drie partijen namelijk niet noodzakelijk.

  • Bart

   Ik ben zelf 43, en heb stellig de indruk dat de politiek wel degelijk gekaapt is door ‘ouderen’. Kijk inderdaad alleen al naar de (non-)discussie over de AOW. In plaats van dat er een fundamentele discussie mogelijk is over de logica van het betalen van een (veel te laag) ouderen’pensioen’ aan de rijkste generatie ooit, ongeacht vermogen of inkomen, ligt men (met name inderdaad ouderen) dwars en praat over een jaartje later invoeren.
   Voor mij alleen al reden om de G500 van een donatie te voorzien.

 • Wouter

  Hoi Thomas.. het “naar de hand omzetten” doe je niet zomaar.. Maar het schrijven van adviezen en amendementen en deze open laten zien kan anderen (bijv. partijleden) de ogen doen openen..
  Met je punt met betrekking tot namens alle jongeren spreken, klopt je standpunt, die naar mijn weten de G500 ook deelt. Maar bedenk zelf maar even; wat er nu zit kan onze generatie toch niet vertegenwoordigen?

 • Thomas

  Nou ja, ik heb niet het idee dat het alleen gaat over adviezen. Waarvoor is anders stemrecht noodzakelijk? Waarom dan de opmerking: “Aan een gemiddeld congres nemen zo’n 750 tot 1250 leden deel. Met de G500 moet het daarom mogelijk zijn meerderheden te forceren.”?
  Jullie zijn er nog niet nee, maar de intentie is er wel degelijk. Het gaat er niet om, hun ogen te openen, het gaat erom om dingen af te dwingen. Jullie zitten de boel gewoon te frustreren.
  “Maar bedenk zelf maar even; wat er nu zit kan onze generatie toch niet vertegenwoordigen?”
  Waarom kan dat niet? Vanwege hun leeftijd? Ik zou niet weten waarom een ouwe vent niet voor een evenwichtige verdeling zou kunnen zijn. Sowieso vind ik leeftijd niet echt belangrijk.
  Maar ja, er is wel een aantal dingen waar onze generatie -of eigenlijk de generatie vlak na de mijne- last van heeft. Het leenstelsel dat studeren in één klap duizenden euro’s duurder maakt, om maar eens een voorbeeld te noemen. Maar is daarom alles geoorloofd? Als je je bij een partij aansluit, doe je dat toch zeker omdat je je in de beginselen kunt vinden? Ook al verschil je in de details van mening? Dat is toch wat anders dan puur eigenbelang.
  G500 is een lobbygroep, en lobbygroepen horen naast de partijen te staan, niet erin.
  Groet,
  Thomas
  P.S. Ik heb het tienpuntenplan gezien, en dat riep de volgende vraag in me op: hoe ga je om met het feit dat onze generatie geen uniform gedachtegoed heeft? Ik zie geen discussieforum o.i.d..

 • xpxp

  wefwkef

 • Sara

  Mooi initiatief, maar.. 49 euro inschrijfgeld? Om ‘lid’ te worden? Wow, beetje achterhaald. En niet erg “jongerenvriendelijk”. Elitair gepeupel. ^^

 • mmmmmmm

  Ik neem aan dat dit gefinancierd wordt door VVD, PVDA en CDA

 • jostie

  idd jong dikke downies gwn ong 50,- vrage voor lid te worden wtf?
  ik vind het best wel een goed idee maar ik ga tuurlijk niet betalen aw kut hey.

 • 1234i1234t1234z

  Aan de ene kant snap ik hun punten wel, maar 49 euro is gekkenwerk

 • theseniggaswannaholdmeback

  Ik heb geen 50 euro moet ik aan gratje geven da beest is ziek snapte heeft speciaal voer nodig jongu.

 • theseniggaswannaholdmeback

  Is da poep joh

 • theseniggaswannaholdmeback

  Gratje jongu , da beest is ziek, heeft speciaal voer nodig, en alsde gei 50 euro gaat vraage kut, ik betaal nergens meer voor, IS DA POEP JOH?:s
  Ze zei : smatje wat wil je zien ik zei : ALLES
  Dikke joint roke ff

 • Ben

  Een waardeloze groep die een tweespalt in de Nederlandse samenleving nastreeft en geen oog heeft voor de totale samenleving.
  Ouderen zijn juist de motor die jongeren steunen, giften of leningen geven om ze te laten studeren of hypotheken te kunnen afsluiten.Bezin jullie en probeer een samenleving te creeren die welvaart voor iedereen nastreeft.
  Ben Weerwag

 • S’ace deGroot

  ter info
  volgende week op 121212
  gaat de serie Otterdam , Zon’derland, Mondocivitans”
  van start met als inzet “het jeugdig kiessysteem”
  Het is verbonden met de 221112122112 golf die 9991 teweeg brengt ;-)

 • HJ Bregman

  Inderdaad, het inschrijfgeld zal voor velen een probleem zijn. Aan de andere kant….. kijk eens naar de uitgaven rond Kerst en Oud en Nieuw. Het is ook een kwestie van idealen en prioriteiten denk ik.
  Ik ben 58 en zie om mij heen vele leeftijdgenoten die ooit bevlogen en idealistisch waren, de generatie van de jaren ’60, maar die zich nu angstvallig beroepen op hun ‘verworvenheden’ en hun ‘rechten’. Vele ouderen vergroten de kloof tussen de generaties en stemmen op de ‘ouwe lullen partij’ van Henk Krol omdat die hen de waan biedt dat het weer 1970 kan worden. Kom op jongeren, pak de toekomst!

 • fs

  Belachelijk initiatief, deze partijen komen nooit op voor jongeren. Ons land wordt kapot bezuinigd.